MOPED

Mopeder

MOtor och PEDaler

50-talet


MOtor utan PEDaler

60-talet

Husqvarna

i andra kläder..


Monark

Crescent

Elmo

Frej

Trofé

Gripen

Union

Örnen

Kone


HVA-motor-E-hand
HVA-motor-21-D

23:e maj 1952


Detta var det historiska datum då mopeden föddes. Lagen som då klubbades började gälla den 1:a juli samma år. Det blev då tillåtet att framföra en så kallad "cykel med hjälpmotor" utan krav på körkort, registrering eller fordonsskatt.

Samtliga sådana fordon var på den tiden försedda med MOtor och PEDaler, benämningen "moped" blev då med hjälp av motorjournalisten Harald Nielsen i tidningen MOTOR ett vedertaget begrepp..


Den 1:a juli 1961 var återigen en milstolpe för mopeden, då slopades kravet på pedaler som medel för start och fotstöd. Precis som på motorcyklar kunde man då använda kick och fotpinnar eller fotplattor.

Den maximala hastigheten en moped lagenligt fick uppnå var 30 kilometer i timman, och åldern på föraren fick ej understiga 15 år. Nu för tiden gäller tre olika klassningar på mopeder, den ursprungliga går nu in i Klass 2  (30-mopeder) och får endast säljas och köpas som begagnade. För att få köra nya mopeder krävs nu minst förarbevis för Klass 2 (25-mopeder), eller AM körkort för Klass 1 (vanlig EU-moped).